fastly:Mostar-zabava_1653294396_64
Učitavanje...
Život u Mostaru: nezaboravno iskustvo tijekom studiranja
23.05.2022

Iz godine u godinu, Mostar kao jedini sveučilišni grad u Hercegovini postaje privremeni ili povremeni dom mladim osobama iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja regije. Pored obrazovanja zbog kojeg mnoštvo mladih ljudi dolazi u Mostar i udaljava se od udobnosti obiteljskog doma i po nekoliko stotina kilometara, Grad s Neretve pruža niz drugih sadržaja koji su zanimljivi i korisni studentskoj populaciji, zbog čega Mostar sve češće postaje novi trajni dom obrazovanim pojedincima nakon završetka studija.

Zabava nikad ne spava

U svakoj poslovici ima velik dio istine pa tako i u onoj da je najljepše đačko doba. Zabave, druženja, ispijanje kave pod ugodnim mostarskim suncem, plesanje na taktove omiljenih pjesama ili šetnja živopisnim mostarskim ulicama. Zabave i dobrog raspoloženja u Mostaru nikad ne nedostaje, a posebno kada su u pitanju mladi. Mnoštvo cafe barova i urbanih restorana tijekom dana nudi opuštenu atmosferu uz šalicu kave i ukusna jela domaće i regionalne gastronomije. Zalaskom sunca zabava poprima novo ruho – od eklektičnih i energičnih nastupa lokalnih bendova i pjevača u pubovima i barovima, do usijane atmosfere u noćnim klubovima za koju su zaslužni poznati DJ-evi i pjevači iz regije. 

Kultura i umjetnost

Susret Istoka i Zapada, otomanske i austro-ugarske kulture, tradicije i moderne, pretvorio je Mostar u melting pot različitih kultura i umjetničkih stvaralaštva. Stari grad odiše i živi istočnjačkom kulturom koja je uklesana u svaki kamen Starog mosta, Krive ćuprije, popločane ulice i tradicionalne kuće uz obalu Zelene ljepotice. Samo nekoliko stotina metara dalje nalaze se franjevački samostan i crkva Sv. Petra i Pavla, s čijeg se zvonika koji para oblake mogu doživjeti najljepši pogledi na Mostar. U raskošno doba Austro-Ugarske vode impresivne građevine poput one u kojoj je smještena Stara gimnazija te druge građevine duž šetališta kroz ulicu Nikole Šubića Zrinskog. Duh mostarske kulture najživlji je na daskama koje život znače. Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, Hrvatsko narodno kazalište i Narodno pozorište uprizorili su niz predstava koje su publiku dovele do emotivnih suza ili grlenog smijeha. Za one koji više uživaju digitalnim projekcijama i vrhunskoj svjetskoj ili domaćoj kinematografiji, mostarska kina imaju ponuditi najnovije blockbustere u moderno opremljenim filmskim dvoranama koje gledanje filmova vode na novu razinu. 

Sport i uživanje u prirodi

Ljubitelji sporta i aktivnosti na otvorenom u Mostaru će pronaći svoj mali komad raja bez obzira vole li više sudjelovati u aktivnostima ili promatrati vrhunske sportaše u sportskim dvoranama. Nogomet, rukomet i košarka zasigurno su jedni od najpopularnijih sportova u Mostaru, a intenzivno ih prate i borilački sportovi poput karatea, tae kwon doa i kick boxinga. Diljem Mostara može se pronaći mnoštvo sportskih centara i teretana koje u posljednjim godinama postaju centri okupljanja mladih željnih aktivnosti, zdravog života i trošenja viška energije. Za one koji sport i adrenalin više vole iskusiti u prirodi, okolica Mostara nudi niz mogućnosti. Planinski park prirode Rujište tijekom zime nudi idilične prizore snježnih aktivnosti, dok je tijekom toplijih mjeseci omiljeni izbor za planinare. Zelena žila kucavica krške Hercegovine pruža mogućnost raftinga u gornjim tokovima ili mirnije panoramske plovidbe u gradskom području. Oni koji uživaju u osjećaju adrenalina doživjet će nezaboravno iskustvo ako se odluče na penjanje po stijenama u Blagaju ili ako ih put odvede na Forticu iznad Mostara gdje mogu prehodati viseći most, spustiti se zip-lineom na visini od 510 metara ili prošetati sky walk staklenom šetnicom s koje se prostire nevjerojatan pogled na grad.

Mostar – novo iskustvo življenja

Niz organiziranih događaja postavlja Mostar kao iznimno privlačno odredište u ovom dijelu Europe te pruža nebrojeno mnogo mogućnosti za zabavu i druženje mladima. Od prepoznatljivih tradicionalnih skokova sa Starog mosta te onih koji se organiziraju u suradnji s Red Bull Cliff Diving organizacijom, preko Mostar Summer Festa i Mostar Film Festivala koji okupljaju impresivna glazbena i filmska imena iz regije, sve do Mostar Half Marathona ili Street Arts Festivala koji Grad na Neretvi boje novim bojama.

Mostar nije tek jedna usputna lokacija za posjetiti; Mostar pruža novo iskustvo življenja i zabave svima koji ga posjete, a posebno mladima koji ovaj krški grad izaberu kao novi dom tijekom studiranja. 

Marija Sučić

Učitavanje...
Učitavanje...
Povezano
Najnovije
Najčitanije
Partneri:
Sva prava pridržana © SUMIT 2024