fastly:c3311c994d2ad1f7f6db_1714386226_38
Učitavanje...
MoStart: Promidžba visokih standarda u istraživanjima i platforma za razmjenu znanja i ideja
29.04.2024

Druga po redu međunarodna konferencija o digitalnoj transformaciji u obrazovanju i primjenama umjetne inteligencije MoStart u organizaciji Centra za informacijske tehnologije SUMIT i Sveučilišta u Mostaru okupila je više od 850 registriranih sudionika. Više od 190 predavača iz BiH i okruženja obradilo je više od 80 tema s područja obrazovanja, znanosti i IT-ja u kontekstu digitalizacije i umjetne inteligencije, a u konferenciju je bilo uključeno i više od 30 javnih institucija te 135 škola koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskome jeziku.

„Ako uzmemo u obzir da nam je ovo druga konferencija, brojke su impresivne. Posebno sam ponosan što je konferencija bila besplatna profesorima i studentima Sveučilišta u Mostaru, kao i svim nastavnicima i učiteljima zahvaljujući suradnji s resornim ministarstvima, zavodima, partnerima i sponzorima", istaknuo je prof. dr. sc. Tomislav Volarić, pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije i predsjednik Organizacijskog odbora konferencije, dodajući kako je konferencija jedna od aktivnosti u ostvarivanju digitalne vizije i misije Sveučilišta. „Podrška partnera, ne samo konferenciji nego i drugim našim projektima, ono je što nas motivira da svake godine podižemo konferenciju na višu razinu, a sve u službi digitalne transformacije u obrazovanju i digitalne transformacije naše države BiH'', naglasio je Volarić.

Veliki broj developera, inženjera, IT tvrtki i IT stručnjaka okupio je treći dan konferencije MoStart posvećen IT stručnjacima. Developeri i inženjeri mogli su čuti o najnovijim trendovima i tehnologijama u području informacijskih tehnologija, kao i povezati se sa zajednicom entuzijasta tehnologije i svjetskim IT tvrtkama. Na zanimljivim predavanjima, panelima i u intervjuima govorilo se o plaćama IT-jevaca, kako postići milijunski doseg na LinkedInu i jesmo li zaista genijalci na globalnoj IT sceni. Zlatko Hrkać, suosnivač i CEO Sofascorea, posjetitelje je uveo u IT dan konferencije zanimljivim uvodnim predavanjem Od Olivera Dragojevića do 25M korisnika u kojem je predstavio razvoj i rad Sofascorea, sportske platforme za napredne sportske statistike koja prati rezultate profesionalnih liga. Uz inspirativnu priču o Sofascoreu, Hrkać je sudionicima poručio da ne postoji univerzalni recept za uspjeh, da treba biti uporan i prepoznati svoju priliku. O tome jesmo li kao zajednica genijalci na globalnoj IT sceni, govorili su panelisti Hrvoje Ćosić (Aircash), Nikola Vrdoljak (404), Marko Laco (ITO Mostar), Dženan Lojo (TIS Grupa), uz moderatora Petra Štefanića.

Dvojica iznimnih poduzetnika Mustafa Toroman i Zlatko Kovačić kroz format interaktivnog panela s publikom podijelili su svoje iskustvo o transformaciji svojih ideja u ozbiljne biznise te su uveli sudionike u procese i izazove s kojima su se susretali u izgradnji svojih startup projekata. Tematska predavanja također su bila dio program IT dana kroz koja su obrađene teme poput pitanja sigurnosti podataka u digitalnom svijetu o kojoj je govorio ugledni IT stručnjak i izvršni direktor tvrtke Wire Alan Đurić. S druge strane, Dragan Petric, influencer i urednik najpoznatijeg tehnološkog internetskog portala u regiji Bug.hr govorio je o poslovnim potencijalima koje nudi LinkedIn.

„LinkedIn je društvena mreža na kojoj je organski doseg veći od broja pratitelja i broja konekcija koje imamo na svom privatnom profilu. Stoga učinite nešto što nitko nije učinio. Predstavite se u stvarnom svjetlu, sa svojim individualnim karakteristikama te svojim jedinstvenim stilom'', poručio je Petric.

U programu IT dana posebno se istaknuo zanimljiv intervju s Tajanom Barančić, analitičarkom regionalnog IT tržišta, s kojom je Petric razgovarao o plaćama IT-jevaca te dio Blitz-Pitch koji ima za cilj poticati mlade na inovacije i kreativnost. Ova inspirativna sesija, kojom je moderirao Bojan Mušćet, IT analitičar i konzultant, predstavila je neke od najkreativnijih i najambicioznijih studentskih projekata koji su proistekli iz mladih umova, pokazujući da budućnost tehnoloških inovacija leži u rukama mladih.

Znanstveni dan nudio je priliku profesorima, istraživačima i studentima doktorskih studija da kroz formate predavanja, panel-rasprava i izlaganje znanstvenih radova razmijene iskustva te da saznaju o najnovijim trendovima i primijenjenim tehnologijama umjetne inteligencije u okviru obrazovanja, istraživanja i znanosti. Program znanstvenog dijela konferencije uključivao je radionicu pod nazivom Unaprijeđena procjena znanja kroz obradu prirodnog jezika, konceptualne mape i tehnologiju digitalnih flash kartica namijenjenu studentima doktorskih studija, predavanje umirovljenog profesora sa Sveučilišta u Tokiju prof. dr. sc. Koiti Hasida o temi grafova koji poboljšavaju vještine kritičkog razmišljanja kod studenata, panel-raspravu o temi razotkrivanja izazova i mogućnosti primjene umjetne inteligencije u nastavnom procesu. Kao i prethodne godine, autori najboljih radova imat će priliku svoje radove objaviti kao dio prestižne serije knjiga Komunikacije u računarstvu i informatici, koju izdaje renomirani izdavač Springer. Osim objavljivanja u seriji knjiga, najbolji radovi također imaju mogućnost za objavu u uglednom časopisu SN Computer Science, također izdavačke kuće Springer. Ova dvostruka prilika za međunarodnu vidljivost dala je autorskim timovima dodatni poticaj i vrijednost u predstavljanju znanstvenih spoznaja, što je pokazatelj da konferencija nastavlja promicati visoke standarde u znanstvenim istraživanjima nudeći istraživačima vrijednu platformu za razmjenu znanja i ideja.

Javna uprava i sigurnost

Na konferenciji je bilo riječi i o digitalnoj transformaciji javne uprave te sigurnosti. Na panelu o reformi javne uprave, odnosno elektroničkoj registraciji poslovnih subjekata sudjelovali su Davor Bunoza, ministar pravosuđa BiH, federalni ministar pravosuđa Vedran Škobić, ravnatelj Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine Almir Badnjević, koordinator za reformu javne uprave Darko Kasap, odvjetnik Nikica Bubalo i Franjo Vučić kao moderator. O još jednoj važnoj temi koja se odnosi na cyber-sigurnost u BiH, državnim planovima i inicijativama govorili su Dario Perić (Vijeće ministara BiH), ravnatelj OSA-e Damir Bevanda, osnivač i predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba te Zagrebačkog sigurnosnog foruma Gordan Akrap, Nataša Glavor, pomoćnica ravnatelja CARNET-a za CERT, prof. dr. sc. Slavko Vidović (Infodom) te moderator Vedran Mihalj, ujedno i voditelj sveučilišnog CERT-a.

Ove godine obrazovni dio konferencije održao se u nekoliko formata, uključujući više od 90 predavača, više od 15 predavanja, nekoliko radionica i panela. Sudionici su imali priliku sudjelovati u radionicama poput SUM AI radionice za nastavnike, gdje su imali priliku naučiti kako primjenjivati alate umjetne inteligencije kao pomoć u izradi nastavnih materijala, potom radionica izrade edukativnih 3D modela gdje su sudionicama predstavljene osnove 3D modeliranja, uključujući različite softverske alate i tehnike koje se koriste u procesu izrade modela. Na panelu Super - edukatori - katalizatori digitalne budućnosti sudjelovali su Marlena Bogdanović i Sandra Vuk iz Republike Hrvatske te Slaven Niče, najdigitalniji nastavnik Hercegbosanske županije, Snježana Damjanović, najdigitalnija nastavnica Posavske županije, Ana Naletilić, najdigitalnija nastavnica Zapadnohercegovačke županije, te Đuro Raguž, najdigitalniji nastavnik Hercegovačko-neretvanske županije. Konferenciju MoStart podržali su i prepoznali brojni partneri, stručnjaci iz područja digitalnih tehnologija te predstavnici vlasti, što dodatno potvrđuje njezinu važnost i relevantnost u globalnom kontekstu obrazovanja i tehnološkog napretka. Tako su se prisutnima obratili Hrvoje Puljiz, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNET, Paul Rouse uime međunarodne europske mreže GÉANT te predsjednica FBiH Lidija Bradara. Središnje predavanje imao je dr. sc. Siniša Grgić, veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj i Latviji, koji je govorio o sinergiji umjetne inteligencije, velikih podataka i analize društvenih mreža.

Učitavanje...
Učitavanje...
Povezano
Najnovije
Najčitanije
Partneri:
Sva prava pridržana © SUMIT 2024