fastly:rokovi_1614160833_28
Učitavanje...
Ispitni rokovi za vrijeme pandemije: Jesu li stresniji ili olakšani
24.02.2021

Valerija Bago/SUM Sova

Novo normalno stupilo je na snagu prije otprilike godinu dana, nove mjere, pridržavanje starih, online platforme, online kultura, umjetnost i obrazovanje. Sve što se prije godinu dana činilo tako daleko postalo je dio stvarnosti koja nažalost još uvijek traje. Osim pandemije Covid19 , koja mnogima zadaje glavobolje i to ne one simptomatske, nalazimo se u razdoblju ispitnih rokova kao najstresnijem razdoblju svakog studenta. Srećom pa mjesec ispitnog roka traje najkraće u cijeloj godini, bar kada govorimo o zimskom semestru.

Kako se nose sa situacijom Covid19 i kako se osjećaju za vrijeme ispitnih rokova uopće odgovarali su za SUM Sovu studenti Sveučilišta u Mostaru kroz kratku anketu. Na anketu je odgovorilo 30 studenata različitih studentskih grupa i smjerova.

Svatko ponekad osjeća dozu depresije i crnih misli, a da ispitni rokovi nisu toliki uzrok tomu potvrdilo je 67% studenata koji kažu da ne osjećaju depresiju za vrijeme ispita. Nadamo se da takvo stanje ostaje i nakon ispitnih rokova. Za iscrpljenost i malaksalost 78% studenata krivi upravo ispitne rokove te 73% ispitanih studenata smatra da im je za vrijeme ispitnog roka potrebno puno više sna nego inače. Kada govorimo o samoj obradi ispita 66% studenata osjeća nervozu, a pod nervozom možemo ubrojiti  mnoge simptome, pa tako prekomjerno znojenje za vrijeme samog ispita osjeća 33% ispitanih, a gušenje i pritisak u grudnom košu tek 16%. Iako je većina odgovorila da je jednom studentu za vrijeme ispitnog roka potrebno puno više sna, noć pred sam ispit 27% studenata pati upravo od nesanice.

'' S obzirom na opsežno gradivo za vrijeme ispitnih rokova povlačim se u sobu i povećam dozu kave. Kada osjetim nervozu netom prije ispita, odlučim se na kratku stanku od svega uz šetnju na svježem zraku'', izjavila je Katarina Koncul studentica treće godine prava. 
Ova godina je po svemu posebna, pa tako i po održavanju ispita. Naime, kombinirani model predavanja doveo je i do kombiniranog modela ispitnog roka. Neki studenti nisu osjetili preveliku razliku u izvođenju ispita.

Za SUM Sovu studentica pedagogije Matea Cvitanović kazala je: ''Moram priznati da su mi ove godine ispitni rokovi bili najmanje stresni  iako smo sve ispite radili u učionici. Nije bilo prevelike razlike u izvođenju ispita sada i prije pandemije.''  

Ipak nitko nije najsretniji s novonastalom situacijom. Studenti i profesori daju sve od sebe da novu stvarnost učine što prihvatljivijom, pa tako i Anđela Žuljević studentica 3 godine logopedija koja je za naš portal otkrila: ''Teško je  pratiti  predavanja, obavljati sve zadatke na vrijeme, a ima ih mnogo više nego za vrijeme klasičnog održavanja nastave. Profesori su opterećeni i jako im je teško iako daju svoj maximum, a studentima mnogo okolnih stvari odvlači koncentraciju. Mislim da online model nije najbolje rješenje i  da uz njega propuštamo mnogo znanja, kako iz teorijskog tako i praktično dijela. Nadam se što skorijem povratku u studentske klupe."

Da nije sve tako crno potvrdio nam je student pete godine novinarstva Filip Kožul: '' S obzirom na trenutnu situaciju kombinirani model nastave bio je jedino rješenje na koje smo se ubrzo naviknuli.''

Činjenica je da kombinirani model nastave nije najzahvalniji, ali je u ovom trenutku on jedini način. Dajući svoj maximum i studenti i profesori čekat će još dugo da sve krene na bolje. Neizvjesno, stresno i nimalo lako razdoblje je pred nama. Studenti će i dalje odlaziti na ispite držeći u jednoj ruci masku, a u drugoj šaku stresa, borit će se kavom protiv sna i šetnjom protiv nesanice. Istina je da bar kavu možemo popiti u ugostiteljskim objektima nakon ispita bio on online ili uživo, stresan ili potpuno lagodan. 

Povezano
Najnovije
Najčitanije
Partneri:
Sva prava pridržana © SUMIT 2021