fastly:20211108_015623_1636367115_45
Učitavanje...
Branka Bešević Gajić: Film „Odluka“ govori da društvo može promijeniti mnoge ishode ukoliko probudi svijest
08.11.2021

Branka Bešević Gajić srpska je, hrvatska i crnogorska višestruko nagrađivana filmska redateljica, doktorica umjetnosti, scenaristica i producentica. Pet godina je dio Mostar film festivala kao redateljica, gošća, ali i kao članica stručnog žirija. Za Mostar film festival kazala je kako je jedan od rijetkih filmskih festivala u regiji koji se uspio održati unatoč korona virusu.

- Kada sam čula da će publika moći doći gledati filmove u formi kina unatoč pandemiji pomislila sam da je to sjajno i jako hrabro – kazala je redateljica.

Smatra kako je riječ o festivalu koji ima tradiciju, organiziran tim i koji je najbolji domaćin u cijeloj regiji. - Ravnatelj festivala Slaven Knezović čovjek je koji ima vjeru, humor koji diže iz mrtvih i veoma pozitivan duh stoga Mostar uvijek pamtim po njemu i po Mostar film festivalu.

S obzirom na to da je mnogo puta bila članica stručnog žirija na festivalu, pa tako i ove godine, dodala je kako je teško imati tu ulogu jer organizatori uvijek odaberu sjajne regionalne filmove i fantastične glumce.

- Selekcija je ozbiljna, a time i konkurencija. Svaki film i svaki glumac u sebi ima svoju vrijednost stoga je uvijek teško odlučiti tko je bolji.  Prošle godine imali smo izuzetno tešku žensku konkurenciju, a ove godine imali smo mušku. U našem izboru odlučile su nijanse – dodala je redateljica.

Govoreći o uspjesima u filmskoj industriji mišljenja je kako se ustrajnost i vjera uvijek kriju iza trona. - Nema odustajanja i nema predaje. Prepreke su tu da bi se prelazile. Uvijek moramo ići dalje – kaže Bešević Gajić prisjećajući se prepreka na koje je i sama nailazila u svom radu, ali koje je uspješno prešla s obzirom na to da je doktorirala umjetničke studije.

- Mnogi su mislili da za tim nema potrebe, ali to je bila moja želja i ostvarila sam je – dodala je redateljica čiji je doktorski rad upravo bio rad na filmu „Odluka“ koji je ove godine prikazan i na Mostar film festivalu.

 - Film se bavi problematikom partnerskog nasilja i to je bio hrabar odabir teme jer sam istraživanja radila u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Obično kada krenete praviti film i tražite potporu institucija one pokušavaju nametnuti svoje mišljenje. Umjetnost to ne smije dopustiti. Koliko god zavisimo od institucija, umjetnost treba imati svoj jezik – smatra.

Dodaje kako je isto i s glumcima koji moraju imati svoju intuiciju i slijediti je jer oni su ti koji moraju ući u lik i iskreno igrati iz svoje emocije jer umjetnost je, kako navodi, iskrena.

Njezin film „Odluka“, inače prva interaktivna psihološka drama na Balkanu, specifičan je jer radnja donosi nekoliko različitih ishoda, a publika odlučuje koji ishod će se na kraju dogoditi, odnosno kakvu sudbinu će doživjeti likovi u filmu.

- Cilj je bio osjetiti kritiku gledatelja koji jednim klikom mogu odlučiti o sudbini glavnih likova. U jednom trenutku mogu dobiti psihološki triler, u drugom melodramu, odnosno dramsku priču gdje će Ana (op.a. glavni ženski lik koji trpi nasilje) biti spašena. Željela sam poslati poruku da mi kao društvo možemo promjeniti mnoge ishode i u stvarnom životu ako bismo probudili svoju svijest – kaže redateljica.

Smatra kako nasilje nije samo problem ljudi koji su uključeni kao žrtva ili kao počinitelj, nasilje je problem svih nas i ne smije se ignorirati. Jaku poruku kroz film prenosi i lik Marka (op.a. glavni muški lik koji je nasilnik u filmu) za kojega se postavlja pitanje zašto je uopće nasilan. – Zato što je cijeli život gledao nasilje očuha nad njegovom majkom. Takve priče u filmu zasnovane su po modelu, to su istinite priče – otkrila je Bešević Gajić.

Film sadrži, kako navodi, nekoliko istinitih priča iz regije koje su implementirane u cijeli sadržaj, a cilj je bio prenijeti važne poruke, a ostati u filmskim okvirima.

- Nisam se htjela prilagoditi tehnici, nego sam tehniku prilagodila sadržaju. Bio je to pretežak izazov jer film ima preko petnaest likova, u interaktivnoj izvornoj verziji traje 86 minuta a imao je preko 3ipo sata snimljenog materijala.

Velik izazov bio je i pred glumcima jer su kroz film morali odigrati nekoliko različitih karaktera.

- Samo je muški lik u jednom trenutku bio i negativac i pozitivac, i žrtva i krivac.  Bio je to ozbiljan put za sve nas koji smo sudjelovali u izradi filma jer smo morali donijeti pravu interaktivnu priču a izbjeći video igru – kazala je redateljica.

Redateljica Branka Bešević Gajić na festivalu je predstavila i svoj kratki film „Korona“ koji je nastao kao osobni izraz u doba karantene.  – S obzirom na to da nismo mogli snimati odlučila sam napraviti ovaj film kroz koji ja ubijam koronu koja je zadesila cijeli svijet. I bilo mi je lakše – kazala je redateljica kroz smijeh.

Film „Korona“ traje 4ipo minute i izvrstan je, zaključuje Bešević Gajić, jer je od studentske vježbe u doba lockdown-a izrastao u jedan ozbiljan kratki, animirani film koji se prikazao na mnogo regionalnih festivala, a tražen je i na internacionalnim.

SUMSova

Učitavanje...
Povezano
Najnovije
Najčitanije
Partneri:
Sva prava pridržana © SUMIT 2024