fastly:slika4_1647352315_27
Učitavanje...
Kampus SUM-a dobio „Smart Kiosk“
15.03.2022

Smart Kiosk u sklopu projekta prvoga sveučilišnog Smart Campusa u Bosni i Hercegovini, koji je postavljen na SUM-u u suradnji s tvrtkama Ericsson Nikola Tesla, HT Eronet i SUMIT-om, danas je svečano otvoren na kampusu Sveučilišta u Mostaru. Na Smart Kiosku implementirani su sustav za praćenje količine vlage u tlu korištenjem Watermark 200SS senzora, pametna kanta koja uz pomoć električne vage i ultrazvučnoga senzora automatski detektira ako netko baca otpad u kantu, detekcija ljudi i lica pomoću pametne kamere, wireless punjač, unifi, stalak za parkiranje bicikala i pametno otključavanje i zaključavanje istih, Fotkalo, interaktivni sadržaji o Sveučilištu i gradu, NFC prijava pomoću sveučilišne iskaznice te SUM igrice.

Voditelj projekta Smart Campusa dr. sc. Daniel Vasić kazao je kako je do sada u sklopu projekta Smart Campus u rad pušten pametni parking koji je bio jedan od pokretača aktivnosti, a u taj su projekt bili uključeni i studenti koji su kroz nekoliko grupa predstavljali svoje ideje. Sustav za parking sastoji se od uređaja za detekciju zauzetosti parkirnih mjesta koja u sebi imaju senzore.

„Osim pametnoga parkinga Sveučilište u Mostaru pokriveno je pametnim kamerama za nadzor gdje se na osnovi RTMP podataka s kamera u stvarnome vremenu prikupljaju i obrađuju podatci. Svi se podatci u stvarnome vremenu pohranjuju u bazu podataka te distribuiraju sustavima koji imaju pristup tim podatcima. Trenutačno su na Sveučilištu postavljene tri pametne kamere koje mogu prepoznati i aktivno pratiti oko 900 objekata koje detektiraju i spašavaju u bazu podataka u oblaku koja te iste podatke šalje svim klijentima koji imaju pravo pristupa tim podatcima. Također je postavljena i pametna rampa gdje će se djelatnici moći prijaviti u sustav, dodati svoj automobil i na osnovi računalnoga vida automatski imati mogućnost ulaza u kampus, a postavljene su i pametne prskalice koje na osnovi podataka sa senzora uz pomoć Arduino Uno pločice, koja preko interneta šalje podatke na poslužitelj, reguliraju dotok vode na zelene površine kampusa“, istaknuo je voditelj projekta dr. sc. Daniel Vasić.

„Nema mjesta za male snove, mi možemo biti konkurenti i prepoznatljivi u svjetskome okruženju po inovacijama koje naš IT centar napravi. Očekujem da ćemo biti na razini te jedne perspektive, odnosno zrelosti Sveučilišta, da ćemo imati snage za kompromise da napravimo određene iskorake te budemo dio svijeta, a tu mogućnost pružaju nam članovi SUMIT-a“, naglasio je rektor SUM-a prof. dr. sc. Zoran Tomić.  

 „Početak Smart Kioska bio je zamišljen kao infopult u sklopu Smart kulture, informacije o gradu i o Sveučilištu, a kasnije se razvio kao platforma za studentske projekte gdje studenti uz koordinaciju asistenata i profesora razvijaju svoje ideje u sklopu kolegija na Sveučilištu kao praktični rad“, kazao je voditelj tehničkoga tima Smart Kioska Robert Rozić.

Pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije dr. sc. Tomislav Volarić, doc., kazao je kako su u ovome projektu sudjelovali studenti Sveučilišta i članovi SUMIT-a. „Cijeli softver programirali su članovi SUMIT-a i studenti te su napravljena tri diplomska rada na osnovi ovoga projekta. Cijeli ovaj koncept može se preslikati na određeni grad, na neki Smart City, a cilj je projekta da stavljamo naše studente i umjetnu inteligenciju u svrhu razvoja Sveučilišta i okruženja“, dodao je Volarić.

U kampusu Sveučilišta postavljena je i nova suvremena meteorološka stanica koja kontinuirano u intervalima od 15 minuta prati navedene podatke, a podatci sa senzora za pametno zalijevanje koriste se za prediktivni model, koji na osnovi podataka s meteorološke stanice automatski predviđa trenutak kada je potrebno zalijevati zelene površine.

Učitavanje...
Učitavanje...
Učitavanje...
Učitavanje...
Učitavanje...
Učitavanje...
Učitavanje...
Učitavanje...
Connected
Latest
Most Popular
Partners:
All rights reserved © SUMIT 2024