fastly:mladen_1616089792_22
Učitavanje...
Profesor Bevanda u zaključku konferencije: "Pozivanje na prava naroda nije separatizam, niti razlog za sukob. Naše razlike trebaju biti naše bogatstvo"
18.03.2021

Profesor Mladen Bevanda, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH predstavio je zaključke današnje konferencije u hotelu Grand Neum „Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini“, piše SUM Sova.

Kazao je kako je ovogodišnja konferencija bila prava svetkovina za Bosnu i Hercegovinu, festival znanosti, europskih vrijednosti, kritika i objektivnosti. Napomenuo je da su izlaganja bila jasna i jezgrovita te da ih je bilo zadovoljstvo slušati.

- Izdvojio sam pedesetak najistaknutijih pojmova spomenutih na konferenciji kao što su povjerenje, federalizam, jednakopravnost, suradnja, demokracija, razlike, dioba vlasti, dijalog, pluralizam, kompromis, tolerancija. Konferencija je bila pravi pothvat u vremenu zastoja koje je izazvala neka viša sila. Pokazalo se da se i uz ograničene uvjete mogu napraviti velika djela, uz suradnju i dogovor – kazao je profesor Bevanda.

Profesor je dodao da je u slobodi, toleranciji i međusobnom uvažavanju predočeno toliko važnih komparacija, ideja i konstatacija, koje su došle od visokih i cijenjenih europskih dužnosnika različitih dijelova svijeta i različitih svjetonazora, piše SUM Sova.

- Ali postoji suglasnost da Bosna i Hercegovina nije nerješiv problem, a postojeće stanje može ozdraviti samo uz europsku primjenu standarda, prakse i kulture. BiH je zajednica konstitutivnih naroda i građana, ali je također zajednica razlika, jezičkih, vjerskih, kulturoloških i civilizacijskih. No, razlike ne smiju biti razlog nestabilnosti – naglasio je profesor Bevanda u svome zaključku.

Dodao je i kako su raznolikosti jedna od bitnosti razvoja Europe. - Imali smo prigodu čuti brojne izlagače iz različitih dijelova svijeta. Mogli smo se uvjeriti u širok spektar ideja i poticajnih razmišljanja.

- Razlike ne treba marginalizirati, stvorila ih je i dala povijest, stoljećima se živi s njima. Pozivanje na prava naroda nije separatizam, niti je razlog za sukobe, naprotiv, raznolikosti mogu i trebaju biti naše bogatstvo. Domovina se voli i razlikama, posebnostima, pluralizmom i međusobnim uvažavanjem – kazao je profesor.

Smatra da politikama koje žele dominaciju smetaju europske demokratske vrijednosti, kao što je jednakopravnost te dodaje kako živjeti s drugima u miru može samo onaj tko nema želju za nametanjem svoje volje.

- Zdrav nacionalni osjećaj je znak domoljublja i patriotizma, a šovinzam je ideologija i politika koja nacionalne interese vlastitog naroda želi ostvariti negiranjem prava drugih. Ponovit ću zlatno pravilo -  Ne čini drugima ono što ne zeliš da drugi čine tebi. U Bosni i Hercegovini se mora osnažiti skladnost razlika i s razlikama ući u Europsku uniju, koja je također primjer različitih svjetonazora, kultura i religija.

Naglasio je da su narodi Bosne i Hercegovine dobro spoznali posljedice totalitarnih ideologija, hegemonije i jednoumlja. - Svjedoci su razornih posljedica umjetnih tvorevina. U europskoj praksi nema primjera da jedan narod drugom bira najviše predstavnike. BiH zaostaje po svim parametrima jer je odlučivala pristranost. Kompromitirane su europske dekmokratske preporuke – kazao je profesor Bevanda.

Zaključio je kako predugo traje stanje bez pravih rješenja i napretka, da su narodi izmučeni nepravednom politikom koja ne potiče napredak i razvoj ove zemlje te da je apsurdno vidjeti oko kojih pitanja dolazi do sporenja u BiH, piše SUM Sova.

- U Europi je to nezamislivo – kaže profesor i dodaje kako Hrvati traže samo ono što im pripada.

- Ako su manje brojniji, ne znači da su manje vrijedni – zaključio je profesor Mladen Bevanda, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH, čime je završena jedinstvena međunarodna konferencija održana u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske. Ć.S./SUM Sova

Učitavanje...
Povezano
Najnovije
Najčitanije
Partneri:
Sva prava pridržana © SUMIT 2024