fastly:Predavanje-plakat_1611135523_88
Učitavanje...
Najava predavanja „O čemu govorimo kada govorimo o e-učenju i nastavi online“
20.01.2021

Predavanje „O čemu govorimo kada govorimo o e-učenju i nastavi online“ prilagođeno za nastavno osoblje održat će se 27. siječnja 2021. s početkom u 11 sati (Google Meet). Predavanje će održati dr.sc. Sandra Kučina Softić, M. Sc. in Digital Education, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, predsjednica European Distance and E-learning Network EDEN.

Pojavom pandemije virusa COVID-19 u ožujku 2020. došlo je do prvog lockdowna i zatvaranja škola i fakulteta. Obrazovne ustanove morale su preko noći pronaći rješenje kako osigurati kontinuitet nastave. Visokoškolske ustanove i nastavnici koji su već koristili digitalne tehnologije i uveli e-učenje u nastavu, lakše su oblikovali nastavu u online okruženju koje im je već bilo poznato. No oni nastavnici koji do tada u svojoj nastavi nisu koristili digitalne tehnologije, našli su se pred velikim izazovom – koje tehnologije i kako koristiti. Suočeni s nemogućnošću održavanja nastave na kampusu, odnosno na tradicionalan način u učionici, izazov je bio kako u vrlo kratkom vremenu prebaciti nastavu u online okruženje te osigurati završetak akademske godine. Visoka učilišta i nastavnici koriste alate i tehnologije koji su im u tom trenutku dostupni te omogućavaju daljnje održavanje nastave. Prvenstveno su to alati za organizaciju predavanja online, a dio nastavnika koristi i sustave za e-učenje. Iako se govori da se prešlo na nastavu online, većinom se provodi emergency remote teaching ili hitna nastava na daljinu. U tom razdoblju prijelaz na nastavu online uglavnom nije doveo do značajnih promjena u obrazovnom procesu, ali je omogućio nova znanja i spoznaje. Dolaskom jeseni dio visokoškolskih ustanova očekivao je da će biti moguć povratak na učioničku nastavu, no manji dio ustanova ovo vrijeme iskoristio je za nabavu potrebnih alata za nastavu online, za usavršavanje nastavnika i  doradu strategija kako bi unaprijedio nastavu i osigurao kvalitetu online nastave. Pandemija ne jenjava i nastava se ponovo u većoj mjeri odvija online. No sada više održavanje predavanja online nije dovoljno, stečena iskustva ukazuju da to nije dovoljno i potrebno je osigurati kvalitetu obrazovnog procesa, sustavno raditi na usavršavanju nastavnika te prilagoditi studijske programe i nastavne planove novo situaciji i osigurati potrebnu e-infrastrukturu.

Predviđeno vrijeme trajanja predavanja je 45 minuta i 15 minuta za pitanja, a poveznica za Google Meet bit će dostupna na službenoj web stranici Sveučilišta. 

Povezano
Najnovije
Najčitanije
Partneri:
Sva prava pridržana © SUMIT 2021