fastly:kampus_1674651779_18
Učitavanje...
Internacionalizacija kao strateški cilj: Na SUM-u studira 20% stranih studenata
25.01.2023

Senat Sveučilišta u Mostaru na današnjoj je sjednici, između ostaloga, razmatrao Informaciju o ukupnom broju studenata na Sveučilištu u Mostaru u akademskoj 2022./2023. godini.

Prema analizi, gotovo 80% je redovitih studenata, dok 20% njih pohađa studij izvanredno. Od toga je 33,18 % muškaraca i 66,82% žena. Internacionalizaciji kao strateškom cilju Sveučilišta u Mostaru doprinosi i podatak kako je na Sveučilištu ukupno upisano gotovo 20% stranih studenata.

Podsjetimo, Sveučilište je europsko akreditirano sveučilište, član je European University Association (EUA) koja okuplja više od 800 europskih sveučilišta i International Association of Universities (IAU) koja okuplja više od 600 sveučilišta i mreža.

Obzirom na medijske istupe pozivamo ravnatelja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine prof. dr. Enesa Hašića da pojasni svoju izjavu za N1 televiziju koju je dao u kontekstu postotka studenata iz Republike Hrvatske koji studiraju na Sveučilištu u Mostaru, a koju citiramo: “Moramo se upitati zašto je to tako, je li to baš zbog kvaliteta. Neka svatko zaključi zbog čega je nekoliko hiljada građana Republike Hrvatske, zaposlenih građana došlo kod nas i upisalo fakultete”. Ovakvom izjavom ravnatelj Hašić stavlja u neravnopravan položaj sve studente u Bosni i Hercegovini aludirajući na kvalitetu rada Sveučilišta u Mostaru te ovakve izjave negativno utječu na procese internacionalizacije i privlačenja stranih studenata na sva sveučilišta i univerzitete u Bosni i Hercegovini. Dok sva europska sveučilišta u internacionalizaciji vide prednost i mogućnost razvoja, u Bosni i Hercegovini se to postavlja kao problem.

Učitavanje...
Povezano
Najnovije
Najčitanije
Partneri:
Sva prava pridržana © SUMIT 2024