fastly:Studentice-Erasmus_1653980597_4
Učitavanje...
Erasmus+: studiranje u Europi na dohvat ruke
31.05.2022

Zabava, učenje, upoznavanje novih ljudi i novih kultura, stjecanje znanja i istraživanje znamenitosti u europskim gradovima koji cvjetaju od kulture, umjetnosti, arhitekture i zanimljivih sadržaja. Sve to moguće je iskusiti priključivanjem Erasmus programima razmjene studenata koji su dostupni studentima Sveučilišta u Mostaru.

Erasmus+ program dio je šire politike Europske unije koji za cilj ima razvijati mogućnosti za studente i studentsku mobilnost u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Program je osnovan 1987. godine, a od 2014. provodi se na inovativniji način koji implementira sve druge politike EU, europske i međunarodne programe i inicijative, posebno ističući načelo cjeloživotnoga obrazovanja. Akademska mobilnost u okviru Erasmus+ programa uključuje studentsku mobilnost u svrhu studijskoga boravka i stručne prakse te mobilnost akademskoga i administrativnoga osoblja u svrhu osposobljavanja i poučavanja.

Sveučilište je već dugi niz godina uključeno u Erasmus+ programe te trenutačno svojim studentima, ali i nastavnome i administrativnome osoblju. Nudi mogućnost razmjene unutar 50 visokoobrazovnih institucija u Europi s kojima ima potpisane ugovore o suradnji: Irska, Češka, Mađarska, Portugal, Španjolska, Rumunjska, Austrija i Hrvatska, samo su neke od država s kojima je dogovorena suradnja u okviru Erasmus+ programa.

Koliko su zadovoljni mogućnostima studentske razmjene i mobilnosti, potvrđuju i studenti koji su sudjelovali u programima razmjene i boravili u nekim od europskih država.

„Svoje iskustvo razmjene definirala bih kao jedno od iskustava koje je ostavilo i koje će ostavljati tragove u mom životu. Imati priliku upoznati ljude iz različitih kultura, živjeti u zemlji potpuno drugačijeg porijekla od one na koju ste navikli, izazov je koji vas definitivno razvija“, istaknula je Katarina Prusina, studentica Ekonomskoga fakulteta i koordinatorica za međunarodnu suradnju i rad sa studentskim udrugama Studentskog zbora SUM. „Prošle godine sam se odlučila na međunarodnu razmjenu u sklopu Erasmus+ programa u grad Nysa u Poljskoj gdje sam imala priliku sudjelovati u raznim projektima što je pozitivno utjecalo na moj profesionalni i osobni razvoj. Erasmus razmjena ostavit će veliki trag na mene i sa sobom u budućnosti nosim sve uspomene i lijepe trenutke koje sam provela s ljudima koji su mi u kratkom vremenu postali poput obitelji“, dodala je Prusina.

Marija Buljan, studentica Ekonomskoga fakulteta, na Erasmus razmjeni sudjelovala je prošle godine, a u okviru razmjene boravila je u španjolskoj Andaluziji, u malom gradu Almeriji, koji je, kako kaže, bogat poviješću i predivnom prirodom. „Moju razmjenu obilježilo je mnoštvo putovanja, prijateljstava i iskustava iz samostalnog života. Upoznala sam njihovu kulturu i zaljubila se; siesta, mediteranska hrana, tapasi, churrosi, sangria, razni festivali i vesela atmosfera krase Španjolce.  Erasmus razmjena je najljepše iskustvo koje možeš dobiti u studentskim danima i šteta ga je ne iskoristiti, odvaži se i upoznaj svijet, a i sebe!“, poručuje Buljan.

„Osim akademskog napretka, Erasmus program donio mi je i značajan razvoj na osobnoj razini. Širenjem vidika, snalaženjem u novim i nepoznatim situacijama, obogaćuje svakog studenta iskustvom koje je primjenjivo u privatnoj, akademskoj i poslovnoj sferi. Upravo je to ono najvažnije što sam donijela za sobom i zbog čega preporučujem Erasmus, ali i druge vrste studentske mobilnosti“, o svojemu iskustvu studentske razmjene u Poljskoj, kazala je Tereza Šušnjara, studentica Studija novinarstva na Filozofskome fakultetu.

Ovaj program predstavlja izvrstan izbor za mlade osobe, studente, koje žele stjecati obrazovanje u vodećim europskim obrazovnim centrima uz mjesečne stipendije financirane od EU-a, koje studentu na razmjeni omogućavaju kvalitetan i siguran život tijekom mjeseci koje odluči provesti u nekoj od europskih zemalja.

Ako želiš više saznati o Erasmus programu, klikni ovdje i istraži koje sve mogućnosti se nalaze pred tobom.

Marija Sučić

Učitavanje...
Povezano
Najnovije
Najčitanije
Partneri:
Sva prava pridržana © SUMIT 2024