Masterchef Stjepan Vukadin, iliti chef Stipe kako su ga često nazivali kandidati u show-u, a i gledatelji pred malim ekranima, u intervjuu za SUM Sovu je otkrio odakle mu ljubav prema kuhanju, kako se osjećao u samim početcima snimanja show-a, o prijateljstvu s ostalim članovima žirija, ali o tome što je zapravo rad u kuhinji. Ponosan je na dosadašnja postignuća te se veseli dolasku prinove i smatra da je podrška obitelji nešto najvažnije na svijetu. Chef Vukadin otkrio je u intervjuu koje mu je omiljeno jelo te kada ga možemo očekivati u Mostaru.
Odrasli ste u velikoj obitelji sa šestero braće i sestara. Je li vaša obaveza bila kuhanje pa odatle ljubav prema kuhanju ili je to došlo spontano?
Spontano. Uvijek sam bio prisutan s pokojnom bakom u kuhinji i stricem koji je roštiljao. Mama i pokojna baka su bile zadužene za konkretne obroke i tu se nisam previše miješao, ali uvijek sam bio prisutan.
Imate sina, a nedavno ste obznanili javnosti da očekujete prinovu u obitelji. Koliko vam znači podrška obitelji?
Podrška obitelji je nešto najljepše na svijetu. Ako nemaš obitelji, ako nemaš kome doći doma, mislim da je to najžalosnije. Imam sreću i blagoslov da imam prekrasnu obitelj, počevši od roditelja koji su me odgojili i napravili od mene osobu kakva jesam danas, pa do moje žene i sina, a ako Bog da i kćerkice (prinove) koja dolazi u travnju. Ne razmišljam o tome kolika će biti obitelj, koliko god dragi Bog odredi samo da je zdravlja.
U Masterchef show kao član žirija ste od 2021 godine. Koja su bila Vaša očekivanja?
Imao sam ranije nekih sitnijih intervjua za neke priloge, ali prvo ozbiljnije pojavljivanje pred TV kamerama je bio show Masterchef. Sva trojica, Damir, Melkior i ja smo kuhari, nismo voditelji ni glumci i pred kamerama smo takvi kakvi zapravo jesmo, nema tu glume. Na sve to sam gledao kao na jedan izazov, posao koji treba odraditi najbolje što se može odraditi. Inače ja sam perfekcionist i volim da odradim stvari, kako se kod nas kaže, onako kako Bog zapovida. Mogu slobodno reći da smo se sva trojica dobro snašli. Prva sezona je bila najteža, zapravo onih prvih desetak dana dok nismo vidjeli kako to sve zapravo izgleda na televiziji.
Bili ste član žirija treće sezone Masterchef-a. Prema mišljenju mnogih slovite kao strog, ali pravedan mentor. Leži li u tome tajna vašeg uspjeha?
Možda djelujem strog, ali to je sve za dobrobit naših kandidata. Kuhinja je surova. Pogrešaka će uvijek biti i to je normalno: tko radi taj i griješi, ali te pogreške treba svesti na minimum. Mi kao žiri, njihovi mentori imamo odgovornost da to sve usmjerimo, izbalansiramo i prenesemo svoje znanje.
Što treba imati osoba koja se želi baviti profesionalnim kuhanjem?
Prvenstveno ljubav prema tom poslu. Posao u ugostiteljstvu nije lagan, posebno ako si na nekoj funkciji jer moraš biti dostupan 24/7. Prema nekim istraživanjima rad u kuhinji je drugi najteži posao na svijetu, dok je na prvom mjestu rad u rudniku. Ali ako imaš ljubav prema tom poslu, volju i želju za učenjem možeš napredovati i razvijati se profesionalno.
Na malim ekranima vidjeli smo da se super slažete s ostalim članovima žirija. Jeste li i u privatnom životu u odličnim odnosima?
Definitvno! Postali smo jako dobri prijatelji, poput braće i u privatnom i u poslovnom životu. Dosta stvari smo prošli zajedno. Od početka snimanja pa sve do danas jer nam je svoj trojici bilo prvo takvo iskustvo. Već smo naučili kako tko ˝diše˝ i onda se pokrivamo kad treba. Iako smo različiti, upotpunjujemo se. Super funkcioniramo. I to je nešto što se ne može odglumiti. I mislim da upravo u tome leži tajna uspjeha Masterechef-a jer su to i gledatelji osjetili.
Pored sudjelovanja u show-u, 2021. godine otvorili ste restoran u Trogiru. Planirate li još neke projekte u budućnosti?
Ja sam mišljenja da ne valja ići na puno strana odjednom. Zasada nema smisla da razmišljam o otvaranju još jednog restorana, jer i u ovom imam već dovoljno obaveza i onda bi to zapravo izgubilo svoju čar. Naravno, ima nekih projekata, ali zasad ne bih govorio o tome unaprijed. Sve u svoje vrijeme.
Vaš restoran dobio je Michelinovu preporuku. Kako ste se osjećali tad i što bi za Vas značilo da dobijete Michelinovu zvjezdicu?
I više smo nego zadovoljni preporukom. Zanimljivo je to da smo restoran otvorili 25. studenoga 2021., a preporuka da smo ušli u Michelin guide je stigla već u trećem mjesecu 2022. što je relativno brzo. Nadao sam se tome jednog dana, jer ipak potvrda sa strane struke je nešto lijepo i priznanje da dobro radiš svoj posao, bez obzira što nisam jedan od onih kuhara koji je fokusiran isključivo na to. Naveo bih da smo upravo osvojili i Zlatnu plaketu Michelin za najbolji tim u restoranu, a u Hrvatskoj su samo dva restorana s tom plaketom i mi smo jedni od njih, što je također jedno veliko priznanje.
Smatrate li da je hrvatska gastronomija dovoljno prepoznatljiva na svjetskoj gastro sceni i koja je njena prednost u odnosu na ostale zemlje?
Možda čak i nije dovoljno prepoznata, ali prednost je u tome što imamo jako kvalitetnih restorana, konoba, restorana visoke gastronomije,…koji sve više i više koriste lokalne i sezonske namirnice. Smatram da na tome treba raditi jer prednost Hrvatske u gastronomiji vidim upravo u namirnicama.
Zasigurno ste upoznati s raznim svjetskim kuhinjama, no jeste li upoznati s gastronomijom iz Hercegovine?
Specijalist nisam, ali jesam jeo u Hercegovini. Obožavam tijesta, pa bih onda možda izdvojio hercegovačke uštipke i pite. To obožavam i preferiram, što i ne čudi jer sam odrastao na takvim stvarima kod pokojne bake.
Ove sezone u show-u sudjelovala su dva kandidata iz Hercegovine, od čega je jedan bio u Vašem timu. U emisijama smo mogli vidjeti da su bili i pozivi da dođete u Hercegovinu. Planirate li dolazak?
Bio sam prošle godine, u gostovanju u restoranu Gastro Pub Gonzales te dolazim opet sad, 21. siječnja. Mostar, vidimo se!
Što planirate pripremati od jela?
Malo ribe, malo mesa, zatim naš poznati desert Kruška. Idemo na jedno hladno predjelo, dva topla predjela, jedno glavno jelo i desert, dakle pet sljedova. Ja volim malo miješati, bit će nešto tradicionalno naše, ali opet sam siguran i uvjeren da će se svidjeti Mostarcima.
A koje je Vaše omiljeno jelo?
Hahaha, evo da iskren budem ne znam bi li rekao pita ili palenta ili riba. Ma svega pomalo.
Razgovor vodila: Danica Knežević